Опознай себе си

Опознай себе си

Скъпи приятели,

Тази рубрика е тясно свързана с една от основните теми в книгите ми – себепознанието.

И аз, както всеки от вас, съм само един пътник по пътя  към себе си. Напоследък много се говори за личностното развитие и самоусъвършенстването, за това „да бъдем себе си“, да се „върнем към себе си“, да вярваме в себе си“. Не случайно се предлагат толкова много и различни практики, чрез които да се вгледаме в своето „Аз“, в качествата си и да разкрием своя вътрешен потенциал, с помощта на който да станем истински творци на живота си. И наистина, все повече хора днес си задават въпроса „Кой съм аз?“, като разбират, че нямат точен отговор.  Колкото повече вървя по тази пътека, толкова по-ясно разбирам, че себепознанието е процес, който трае цял живот. Досега се убедих в няколко важни неща.

Първото е, че човекът е една безкрайна Вселена, макар тук, в земните условия, да прилича на същество от плът и кръв, една съвкупност от физически и биологични органи и системи. По пътя на себепознанието ние разбираме, че човекът има духовни измерения и именно те е невъзможно да бъдат обхванати от ума, така както не можем да обхванем безкрайността на Вселената. Пътят на себепознанието и път към духовното! казва Учителят Шри Шри Рави Шанкар.

Разбрах също, че както пръстовите отпечатъци и ДНК са уникални за всеки, така е уникален и неговият духовен път. Всеки от нас е призван да го намери и да го извърви, независимо дали осъзнава това или не. Именно тази уникалност прави пътя на себепознанието труден, понякога мъчителен и напрегнат, но и вдъхновяващ, окрилящ, възраждащ. Този път ни променя незабележимо или отведнъж, лесно или драматично, напълно или от части.

Разбрах също, че ние познаваме себе си по безброй начини: чрез всичко онова, което ни заобикаля, чрез хората, които срещаме, чрез семейството, чрез ежедневните занимания, на които отдаваме времето и енергията си, чрез храната, сънищата, чрез различни духовни практики и практики за личностно развитие, чрез изкуството, спорта, религията и философията и още много.

Затова в тази рубрика някои от моите приятели и читатели ще споделят с какво е свързан техния уникален път на себепознание, какво им е дал той и как, вървейки по него, те са обогатили и променили живота си.

Знанието трябва да бъде споделено, защото, мисля, всеки има нужда от подкрепа в своите съмнения и търсения по пътя на осъзнаването.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *