Скъпи читатели,

Тъй като и аз съм страстен читател като вас, от опит знам колко често изпитваме нужда да разберем кой стои зад кориците на книгата.

Какво предизвиква това любопитство?

Може би желанието да си създадем представа за човека, който говори от страниците и чрез героите или търсим в него нещо изключително, нещо, което да ни впечатли. Затова ще ви разкажа за себе си онова, което знам, така както го чувствам и  разбирам, но самата аз не откривам в него нищо изключително. Надявам се да не ви разочаровам още от сега, но съм на мнение, че необикновените неща са част от обикновеното и делничното.

Ето малко факти:

  • Родена съм в далечната 1956 г. във Враца, един приятен малък град в полите на Балкана, където има много история, древна и по-сетнешна. Там хората обичат живота си, макар да поглеждат с едно око към онова, което е далеч от тяхното битие  и  често то да им се струва по-привлекателно. Същевременно са недоверчиви към новото, но това е в началото, после предпазливостта им внезапно изчезва и гребат от него с пълни шепи.
  • Завършила съм прекрасната гимназия с преподаване на френски език “Анри Барбюс”, която за жалост вече не съществува. Сега тя има друго име и в нея се изучават други езици, но не и френски. Колко много са ми дали френският език и френската литература, докато бях още почти дете, няма да ми стигне мястото да опиша. Досегът с чуждата култура въздейства така силно, както споменът за една ранна споделена любов. 
  • Завърших Юридическия факултет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски”, защото правото е в кръвта ми и винаги съм обичала истината и справедливостта. Там срещнах и моя спътник в живота, с когото споделяме трудните и добрите моменти повече от 40 години. Първите си стъпки направих в адвокатската професия, но не ми стана любима, защото имах друга, по-голяма страст – науката и писането. Много скоро след това им се отдадох и така вече почти 35 години. През този период работих в областта на криминологията, наказателното и административното право в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология.  Автор съм на над 20 монографии и статии по проблемите на престъпността и сигурността, отпечатани в специализирани наши и чужди издания. През годините защитих дисертационен труд и придобих образователната и научна степен „доктор“.
  • Винаги съм обичала духовните занимания – йога и рейки практиките, пътешествията, книгите, природата, рисуването. Понякога сама илюстрирам книгите си. Вдъхновява ме самият живот със своето многообразие и разноликост, с дребните почти незабележими щрихи, които казват много. Обичам да разгадавам знаците на Вселената, загадките, които се крият в дълбините на човека и определят пътя му. Затова  загадъчното е неизбежен елемент от книгите ми и от преживяванията на героите.
  • Обичам да изследвам актуалните проблеми на деня, процесите и явленията, протичащи в обществото. Членувам в редица обществени организации, между които Българската асоциация по криминология и Съюза на българските писатели.
  • Искам да отдам заслуженото място и на семейството ми, на моите родители, чиито скромни, но основополагащи житейски ценности, ме подкрепяха в извървения път. От тях съм наследила любовта към правото и историята – двата крайъгълни социални стълба – единият стожер на настоящето, другият носител на уроците на миналото. Двете ми прекрасни деца са мои учители и вдъхновители, моя таена в сърцето гордост.
  • До момента са публикувани пет мои книги от областта на художествената литература под псевдоним Весела Василия – от „Фондация „Потенциал“ и от издателство „Лексикон“. С тях предстои да се запознаете в следващата рубрика.

Много често ме питат защо Весела Василия? Не мога да дам точен отговор, просто едно моментно хрумване, прераснало във вътрешна убеденост, по-силна от мен.